Üdvözöljük árnyékolástechnikai honlapunkon!

Függöny, karnis, árnyékoló kiskereskedelem:

Budapest, 1142 Tatai út 15.
Telefon: +36-1-412-0177

Római roló

A római roló, avagy raffroló gyakori módja a lakás árnyékolásának, díszítésének. Praktikus, könnyen kezelhető szerkezet, hosszú élettartammal. Modern és hagyományos lakásokban egyaránt alkalmazható. További előnye, hogy kis helyigényű, és elkészítéséhez kevés anyag szükséges.

raffroló  raffroló 

raffroló  raffroló  raffroló

A római roló tartóvázát a vízszintes pálcák jelentik. Könnyű anyagoknál 4 mm-es pálcákat használunk, nehezebebb anyagok esetén 7 mm-es és ovális pálcákat. A pálcákat egy szalag segítségével biztosítjuk. Nem tűnik nehéz dolognak, de érdemes a munkát szakemberre bízni.
Végül az aljába súlyt helyezünk, ami igény szerinttöbb féle lehet.

Raffroló anyagok

A római roló elkészítéséhez anyagok ezreit alkalmazhatjuk. Elkészíthető függöny anyagokból, fényáteresztőből vagy sötétítőből egyaránt, roló vásznakból, natúr kollekciós anyagokból, akár bélelve is a jobb fényzárás érdekében. A gyűjtése felfelé redőkbe szedve történik, magasságtól függően 15-25 cm helyigénye van.A raffroló szerkezete

raffroló szerkezet  raffroló szerkezet  raffroló szerkezet

Alapvetően ötféle raffroló szerkezetet különböztetünk meg. Szélességük akár 340 cm is lehet.

-- zsinóros raffroló (ZS) maximum 160 cm szélességig
-- római roló (R)
-- tokozott nyitott roló (TNY)
-- tokozott zárt roló (TZ)
-- XL raffroló (XL)

A zsinóros raffroló nagyon hasonlít a római rolóhoz, ámbár terhelhetősége kisebb. Legfőbb különbsége azonban, hogy a zsinóros raffroló a nevéből adódóan zsinórral kezelhető, míg a hagyományos római rolónál már gyöngyláncos kezelőt alkalmazunk. Mindkét esetben egy tépőzáras sín alatt helyezkednek el a kezelők és a felhúzó szerkezetek (orsók). Ezek esztétikailag negatív élményt okozhatnak fényáteresztő anyagok esetén, mivel a szerkezet elemei az anyag átlátszóságától függően láthatóak.
A tokozott nyitott rolónál már ezek a szerkezeti elemek egy körülbelül 3x3 cm-es sínben kapnak helyet, így nem láthatóak. Ez a szerkezet alkalmazható motoros mozgatásnál, de használhatjuk kézi kezeléssel is. Ebben az esetben szintén gyöngylánccal mozgathatjuk.

római roló  római roló  római roló

Raffroló készítés, szállítás, szerelés.

   A weboldal letölthető .pdf formátumban.