Üdvözöljük árnyékolástechnikai honlapunkon!

Függöny, karnis, árnyékoló kiskereskedelem:

Budapest, 1142 Tatai út 15.
Telefon: +36-1-412-0177

Római roló

A római roló, avagy raffroló gyakori módja a lakás árnyékolásának, díszítésének. Praktikus, könnyen kezelhető szerkezet, hosszú élettartammal. Modern és hagyományos lakásokban egyaránt alkalmazható. További előnye, hogy kis helyigényű, és elkészítéséhez kevés anyag szükséges.

raffroló  raffroló készítés 

raffroló gyártás  raffroló  raffroló

A római roló tartóvázát a vízszintes pálcák jelentik. Könnyű anyagoknál 4 mm-es pálcákat használunk, nehezebebb anyagok esetén 7 mm-es és ovális pálcákat. A pálcákat egy szalag segítségével biztosítjuk. Nem tűnik nehéz dolognak, de érdemes a munkát szakemberre bízni.
Végül az aljába súlyt helyezünk, ami igény szerinttöbb féle lehet.

Raffroló anyagok

A római roló elkészítéséhez anyagok ezreit alkalmazhatjuk. Elkészíthető függöny anyagokból, fényáteresztőből vagy sötétítőből egyaránt, roló vásznakból, natúr kollekciós anyagokból, akár bélelve is a jobb fényzárás érdekében. A gyűjtése felfelé redőkbe szedve történik, magasságtól függően 15-25 cm helyigénye van.A raffroló szerkezete

raffroló szerkezet  raffroló szerkezet  raffroló szerkezet

Alapvetően ötféle raffroló szerkezetet különböztetünk meg. Szélességük akár 340 cm is lehet.

-- zsinóros raffroló (ZS) maximum 160 cm szélességig
-- római roló (R)
-- tokozott nyitott roló (TNY)
-- tokozott zárt roló (TZ)
-- XL raffroló (XL)

A zsinóros raffroló nagyon hasonlít a római rolóhoz, ámbár terhelhetősége kisebb. Legfőbb különbsége azonban, hogy a zsinóros raffroló a nevéből adódóan zsinórral kezelhető, míg a hagyományos római rolónál már gyöngyláncos kezelőt alkalmazunk. Mindkét esetben egy tépőzáras sín alatt helyezkednek el a kezelők és a felhúzó szerkezetek (orsók). Ezek esztétikailag negatív élményt okozhatnak fényáteresztő anyagok esetén, mivel a szerkezet elemei az anyag átlátszóságától függően láthatóak.
A tokozott nyitott rolónál már ezek a szerkezeti elemek egy körülbelül 3x3 cm-es sínben kapnak helyet, így nem láthatóak. Ez a szerkezet alkalmazható motoros mozgatásnál, de használhatjuk kézi kezeléssel is. Ebben az esetben szintén gyöngylánccal mozgathatjuk.

római roló  római roló  római roló

Raffroló készítés, szállítás, szerelés.

   A weboldal letölthető .pdf formátumban.